Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Oxana Banchshikova

  • από

Η Oxana Banchshikova είναι από το Καζακστάν, αλλά τα τελευταία δεκατρία χρόνια ζει στο Χονγκ Κονγκ, όπου ίδρυσε την Cosmic Dance Company προκειμένου να πραγματοποιήσει το πάθος της για τη χορογραφία και τη διδασκαλία του Bharatanatyam Indian Classical Dance. Ξεκίνησε το χορό σε ηλικία πέντε ετών, και  εκπαιδεύτηκε σε πολλά είδη χορού, από μπαλέτο έως σύγχρονο και τζαζ, αναζητώντας πάντα το νόημα από τις εμπειρίες της στο χορό. Βρήκε αυτό το νόημα στο ινδικό κλασσικό χορό και εμπνεύστηκε από το πλούσιο ιστορικό του υπόβαθρο και τις μοναδικές και σύνθετες τεχνικές χορού.

Με την υποστήριξη των δασκάλων, των φίλων και της οικογένειάς της, η Oxana κέρδισε υποτροφία από το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων (ICCR) για να παρακολουθήσει μαθήματα τεσσάρων ετών στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών Kalakshetra στο Chennai της Ινδίας, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της το 2006. Επίσης ολοκλήρωσε τριετή κύκλο σπουδών στο Nattuvangam (συνοδευτικό χορού) από τη μουσική σχολή “Kalapeetam” (Chennai, India, 2003-2006).

Από τότε που ολοκλήρωσε την πορεία της στο Kalakshetra και εγκαταστάθηκε στο Χονγκ Κονγκ, η Oxana δημιούργησε και σκηνοθέτησε πολλές σόλο και ομαδικές παραγωγές. Προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τις δεξιότητές της με τη συμμετοχή σε διάφορα εργαστήρια χορού και γιόγκα σε διάφορες χώρες. Έχει εξαπλώσει την αγάπη της για το Bharatanatyam διδάσκοντάς τον σε φοιτητές διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων για τα τελευταία 12 χρόνια. Μέσα από την εμπειρία της στη διδασκαλία του χορού σε διαφορετικούς ανθρώπους, εξέλιξε ένα μοναδικό τρόπο να παρακινεί και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών έκτος Ινδίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Oxana ερευνά τις ασφαλείς προσεγγίσεις χορού στις μορφές χορού της Νότιας Ινδίας και ιδιαίτερα στο Bharatanatyam. Η προσωπική της εμπειρία και η εκτεταμένη διδακτική εμπειρία σε μαθητές διαφόρων ηλικιών έδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων άσκησης για την προετοιμασία του σώματος για τις συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις του Bharatanatyam, καθώς και ασκήσεις αποκατάστασης για πόνο που μπορεί να έχει προκληθεί από ορισμένες κινήσεις. Αυτό οδήγησε την Oxana να κάνει μαθήματα Ying Yoga (βαθιά παθητική τεχνική stretch) το 2011 και να πάρει πιστοποίηση Pilates από Polestar Pilates το 2018. Η μέθοδος Pilates είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένα σύστημα άσκησης και σωματικής κίνησης σχεδιασμένο να τεντώνει, να ενισχύσει και να εξισορροπήσει το σώμα για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την υγιή λειτουργία του.

Η Oxana συνεχίζει να ερευνά και να διδάσκει στους μαθητές της αυτές τις ασκήσεις και ελπίζει να προωθήσει την ιδέα ότι μια ασφαλής και υγιής χορευτική ζωή είναι εφικτή για όλες τις ηλικίες.