Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Bala Devi

Η Bala Devi Chandrashekar εκπροσωπεί το χορό Bharatanatyam εδώ και πολλά χρόνια, ερευνώντας, χορεύοντας αλλά και διδάσκοντάς τον με πάθος!  Είναι ευρέως γνωστή στους χορευτικούς κύκλους παγκοσμίως για την ακαδημαϊκή της προσέγγιση (για τις χορογραφίες της μελετά αρχαία κείμενα, διεξάγει έρευνες και συνεργάζεται με λόγιους και ειδικούς των αντίστοιχων ακαδημαϊκών πεδίων).

Αναζητώντας επίκαιρα μηνύματα στις Βεδικές γραφές χορογραφεί με σκοπό να διαδώσει παγκοσμίως όχι μόνο το χορό αλλά και την διδακτική αξία των αρχαίων γραφών της Ινδίας. Μέσα από τον κλασσικό χορό, η Bala αποπειράται να ερμηνεύσει τις αρχαίες φιλοσοφικές και πνευματικές έννοιες, τις οποίες και παρουσιάζει με έναν τρόπο κλασσικό μεν, αλλά και ταυτόχρονα διαχρονικό και διαπολιτισμικό. Όλες τις οι παραγωγές συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας μουσικά θέματα.

Ξεκίνησε ως μαθήτρια του γκουρού Jayalakshmi Narayanan στο Χαϊντεραμπάντ, ενώ αργότερα μαθήτευσε πλάι στον Dr. Padma Subrahmanyam στο Τσενάι, με τον οποίο απέκτησε τα πτυχία “Bharata Nrtya Seva Mani” και “Nrtyasali-completed course in​ 108 ​ Karanas”.

Εξαιρετικά παθιασμένη στο θέμα της διδασκαλίας, η Bala είναι Καθηγήτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ακαδημίας SPNAPA στο Princeton του Νιου Τζέρσεϋ, μέσω της οποίας μεταδίδει τις πολύτιμες γνώσεις της σε όλους τους αφοσιωμένους μαθητές της.

Η Bala εργάζεται αδιάκοπα προσπαθώντας να εξελίξει και να τελειοποιήσει τις τεχνικές της, συνδυάζοντας τη ροή με την ακρίβεια και τη δύναμη με την αγνότητα (τυπικά χαρακτηριστικά του Ινδικού κλασσικού χορού).

Σαν Καθηγήτρια αναπτύσσει διαρκώς «Σπουδές Ερμηνείας» σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά τμήματα σπουδών στη Νοτιοανατολική  Ασία και τις ΗΠΑ στους τομείς Θεάτρου, Χορού, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Γλωσσολογικής Ανθρωπολογίας.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες χορεύτριες Bharatanatyam παγκοσμίως που έχει υλοποιήσει επτά χορευτικές παραγωγές, βασισμένες πάνω στην εκτενή της έρευνα, οι οποίες έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση και θερμές κριτικές: “Nandanar Charithram”, “MLV favorites”, “Krishna Arpanam, Uddhava Gita – Lord Krishna’s last message”, “Tripura – Divine Feminine”, “Karna – Destiny’s Child”, και τέλος, “Brihadeeswara – Form to formless through the eyes of a Devaradiyal”. Όλες οι παραπάνω παραγωγές διατίθενται σε ψηφιακή μορφή.

http://www.baladevichandrashekar.com/